Mari berkarya dengan barang-barang bekas

http://3.bp.blogspot.com/-EC4bO4gRH9U/UoGhtg4y9gI/AAAAAAAAR4Q/9gezNLzc46c/s1600/kitar+x(2).jpg

Tidak kira di mana anda berada, pasti ada sahaja barang-barang terbuang yang dapat anda lihat. Di dalam rumah, di luar rumah malah dimana-mana sahaja. Ada yang dibuang kedalam tong sampah dan ada juga dibuang merata-rata.

Kemanakah barang-barang buangan atau sampah-sampah ini akan pergi? Ianya tidak akan ghaib begitu sahaja. Ada yang diangkut ketempat pelupusan sampah dan ada juga yang akan terus terbiar begitu sahaja.

Pengakhirannya sama ada ia akan tertimbus dan hanyut lalu mereput atau terbakar menjadi abu.

Tapi ada satu lagi kemungkinan dan ianya mampu memanjangkan hayat barang-barang terbuang ini iaitu dengan kitar semula. Kitar semula melalui proses pengilangan untuk dijadikan bahan asas semula atau di guna semula dengan cara yang berbeza rupa bentuk dan fungsinya.

Idea Kreatif Barang Terbuang

Kreativiti kitar semula kali ini memperlihatkan idea kreatif penggunaan barang terbuang yang di kitar semula menjadi satu barangan lain yang berbeza rupa dan fungsi. Ianya dapat membantu pengurangan bahan buangan dan mengurangan pembaziran penggunaan sumber semulajadi.

Idea kreatif yang boleh anda cuba sebagai sumbangan anda dalam memelihara alam sekitar. Idea kreatif yang dapat membuka minda atau pun memberi ilham dalam menggunakan barang terbuang kepada sesuatu yang lebih berguna.

http://2.bp.blogspot.com/-H6Oi8BIWkPs/UoGhpCoTknI/AAAAAAAAR3o/yWNT3ikc23I/s1600/kitar+x(14).jpg

Lampu ekslusif ini bernilai tinggi walaupun ianya di buat dari bahan terbuang. Ianya memberi contoh terbaik bahawa idea kreatif kitar semula sesuatu barang terbuang mampu menambah nilai dan berharga.

http://3.bp.blogspot.com/-EC4bO4gRH9U/UoGhtg4y9gI/AAAAAAAAR4Q/9gezNLzc46c/s1600/kitar+x(2).jpg

http://4.bp.blogspot.com/-A4jmnQ1ORkw/UoGhwm1Xb8I/AAAAAAAAR44/iMTryd2iN6o/s1600/kitar+x(5).jpg

Gelung-gelung tisu atau apa sahaja gelung kertas yang sudah kehabisan isinya, sudah pasti akan dibuang begitu sahaja, tetapi jika diguna semula dengan kreatif, ianya mampu menjadi barangan berlainan fungsi yang berguna dan menawan.

http://4.bp.blogspot.com/-EPAVneiqQQo/UoGhuaOQ20I/AAAAAAAAR4U/7yFLVumpZoY/s1600/kitar+x(23).jpg

http://3.bp.blogspot.com/-1MA6Wm0b9O0/UoGhsZ-lysI/AAAAAAAAR4A/rH2N9aDd8Cs/s1600/kitar+x(17).jpghttp://2.bp.blogspot.com/-IHORgYqYnHo/UoGhvX8iIqI/AAAAAAAAR4k/wnOBv-2yd7w/s1600/kitar+x(3).jpg

Melalui idea kreatif ini, barang terbuang seperti botol-botol plastik boleh di guna semula untuk dijadikan sebagai pasu untuk tanaman herba anda atau boleh juga di jadikan bekas serbaguna. Bentuk botol-botol ini yang mempunyai pemegang menjadikan ianya mudah untuk digantung. Idea kitar semula yang sungguh menarik dan mudah untuk anda lakukan.

http://1.bp.blogspot.com/-zKFedQd8Lts/UoGhrHTkXjI/AAAAAAAAR34/zR3XOhSO0yI/s1600/kitar+x(15).jpg

 

Ini adalah beberapa contoh kegunaan pallet terbuang yang di jadikan perabot untuk kegunaan didalam mahupun luar rumah. Idea kreatif yang bukan sahaja menarik untuk dipandang, malah selesa untuk di gunakan. Yang lebih penting…kosnya murah dan menjimatkan.

 

Tin-tin kosong ini pula dijadikan bekas serbaguna yang sungguh menarik dan pelbagai kegunaan. Cara-cara membuatnya juga mudah. Idea kreatif barang terbuang yang boleh dijadikan salah satu aktiviti anak-anak anda di waktu terluang semasa cuti sekolah ini.

http://2.bp.blogspot.com/-vyDpLu5pE_c/UoGhvSTexdI/AAAAAAAAR4o/E5zZwO-wgS0/s1600/kitar+x(21).jpg

Ini pula idea kreatif barang terbuang dengan kaedah kitar semula kotak-kotak untuk di jadikan tempat simpanan yang berguna dan menarik. Tiada pembaziran dan bermanfaat pula untuk anda.

Barang Terbuang Itu Berharga

Sekiranya kita bijak dalam menilai sesuatu barang terbuang serta kreatif mengolahnya menjadi sesuatu barangan lain yang berlainan fungsi, pasti hasilnya cukup menarik dan eksklusif!

http://4.bp.blogspot.com/-7JuV8GzbrfY/UoGhqTsm1jI/AAAAAAAAR3w/PGaBFb8ywlk/s1600/kitar+x(12).jpg

http://1.bp.blogspot.com/-bJX8N-LsWYg/UoGhvH73yjI/AAAAAAAAR4g/aostZJS9_ME/s1600/kitar+x(26).jpg

Tidak semua dari kita mempunyai kemahiran dan idea kreatif untuk membuat hasil kreativiti kitar semula, namun janganlah semua benda yang sudah lama, rosak dan barang terbuang itu di anggap sampah dan di buang begitu sahaja. Ingatlah, setiap satu darinya terhasil dari sumber alam semulajadi yang terhad.

Anda boleh kumpulkan dan juallah ia di tempat kitar semula agar ianya dapat di proses menjadi bahan asas semula…. Anda untung, kehidupan terjaga dan alam pun terpelihara…Insyaallah.

Iklan
Categories: Kreatifitas | Tinggalkan komentar

Navigasi pos

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: